Byt bergvärmepump

Förr eller senare så går även den bästa bergvärmepump sönder, och om inte tidigare så är det garanterat läge att byta bergvärmepump då. Oftast är det kompressorn som går sönder först, och inte sällan som ett direkt resultat av vanligt slitage: det finns alltså inte så mycket man kan göra för att öka livslängden på sin pump utöver att försöka minimera antalet stopp och starter.

Ibland går det att byta enbart kompressorn, men de flesta väljer ändå att uppgradera till en modernare värmepump: kompressorbyten är inte alltid så billiga och mellanskillnaden upp till en ny värmepump kan ofta sparas igen på några år eftersom dagens bergvärmepumpar är betydligt mer effektiva än de som nu tenderar att gå sönder (räkna med 15-30 års livslängd på en bergvärmepump).

Kostnad för att byta bergvärmepump

Den avgjort största kostnaden vid ett värmepumpsbyte är förstås själva värmepumpen: en ny värmepump kan kosta från cirka 65’000 kronor och uppåt beroende på vad du behöver för effekt och kopplingar till systemet.

Sedan 2009 innefattas arbete med värmepumpar av ROT-reglerna, men det är mer oklart vad som gäller vid ett byte snarare än vid en installation. Den försiktige ringer Skatteverket och hör sig för i god tid. Arbetskostnaden ska oavsett avdrag inte behöva bli hög: bra tillverkare kan hålla med installatörer eller rekommendera firmor som har god erfarenhet av deras värmepumpar. Många gånger är det själv arbetet med att få ut och bort den gamla pumpen och sätta in den nya som kostar mest tid och pengar.

Att tänka på

Många som ska byta bergvärmepump (se mer detaljerad faktabank via länken) får veta att deras nuvarande borra (borrhålet som innehåller kollektorslingan) är för litet för att värma upp huset, och får rådet att borra mer. Det beror sällan på att säljarna vill dra på dig extra kostnader (tänker man efter så lämnar ju det mindre pengar till att köpa deras produkter) utan att moderna bergvärmepumpar är så effektiva att de kräver mindre el men i gengäld får upp mer värmeenergi ur borran.

En annan sak som är bra att känna till är just de extra kostnader som kan tillkomma när det gäller att få den nya värmepumpen på plats (liksom eventuella kostnader för bortforsling av den gamla). I många hem står värmepumpen i källaren, alternativ undangömd längst in i något förråd. Den är ofta tung och otymplig, så se till att ha en bra plan för att lösa logistiken – det kommer att du att spara pengar på i slutändan.